Cinquena edició de «4 peces de Museu», una sessió de cinema documental amb Antoni Martí Gich

08.07.2025

El proper 10 de juliol a les 22 h, tindrà lloc la cinquena edició de «4 peces de Museu» al Terracotta Museu, una sessió de cinema a la fresca singular que ofereix al públic l’oportunitat de redescobrir la memòria artística i cultural del territori a través de quatre curtmetratges documentals. Aquesta proposta compta amb la presentació del cineasta i documentalista Antoni Martí Gich, una figura clau del patrimoni audiovisual català.

Amb una llarga trajectòria, Antoni Martí Gich (Barcelona, 1947) es va formar a l’Escola Massana (1966–1972) i va iniciar la seva activitat professional en el format subestàndard, al costat de creadors com Albert Abril, Quim Monzó, Dolors Fuster i Juli Cuartero, entre d’altres. Va rodar una vintena de films entre 1969 i 1980, molts dels quals es van difondre en cineclubs, ateneus i col·lectius culturals. Va codirigir la sèrie Comarques de Catalunya (1981–1985) i ha estat vinculat a programes com Comarques de TVE o Pobles de Catalunya de TV3 i l'ICC. El 1984, juntament amb Dolors Fuster, funda la productora Video Play a la Bisbal d’Empordà, des d'on han realitzat desenes de documentals i vídeos sobre temes tan diversos com cultura, educació, patrimoni, medi ambient i festes populars.

Cal destacar, que enguany «4 peces de Museu» s’ha ampliat més enllà de la Bisbal d’Empordà i s’està duent a terme al Museu del Suro de Catalunya a Palafrugell, al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, al Museu de l'Anxova i de la Sal de l’Escala, al Museu de la Pesca de Palamós i al Museu del Cinema de Girona, fet que consolida aquesta proposta, nascuda al Terracotta Museu, com una cita imprescindible pels amants del cinema documental, l’art, la història i el patrimoni.

La selecció de l’Antoni Martí per aquesta edició:

Casademont Le Vieux (1985), de Video Play
Un retrat íntim del pintor Francesc d’Assís Casademont i Pou, conegut artísticament com a Casademont Le Vieux. El documental el mostra en els seus paisatges preferits, com el Cap de Creus, i ofereix un testimoni directe de la seva relació amb la natura, la seva manera de treballar i reflexionar sobre l’art. Una obra plena de sensibilitat que ens acosta a la seva pintura, profundament arrelada a la Mediterrània.

Trens Família Piera (1986–2023), de Video Play
Una obra que recull les filmacions de tres períodes temporals: el 1986, el 2005 i el 2023, i que ens endinsa en la passió pels trens de Martí Piera i el llegat que va transmetre al seu fill Ramon Piera, una maqueta extraordinària amb tot luxe de detalls. El documental explora el vincle emocional entre generacions a través d’aquesta afició familiar.

Lletra i Poesia (2000), de Video Play
Aquest document recull l’acte inaugural de l’exposició “Lletra i Poesia” el 2000 en el Terracotta Museu, que combinava poesia contemporània i ceràmica. El comissari de la mostra, l’artista conceptual Pere Noguera, que actualment exposa a la Sala d’exposicions temporals del Museu la instal·lació «Paisatge. Pols d’argila», va concebre aquesta proposta on van participar noms destacats de la poesia catalana com Josep Palau i Fabre, Dolors Miquel, Xavier Lloveras, Vicenç Altaió i Carles Hac Mor.

Xispa, la draga de Palau-sator (1990), de Pilar Vinyet
Un projecte col·lectiu liderat pel ceramista Carlets i impulsat per la mestra Pilar Vinyet l’any 1990, i que va reunir els alumnes de les escoles de Palau-sator, Gualta, St. Climent i Ullastret per construir un forn de ceràmica en forma de drac. Un testimoni entranyable d’una experiència educativa i artística que va deixar empremta en tots aquells que hi varen participar.

Notícies