No vagis als museus

Les Comarques de Girona atresoren milers d’històries i objectes que mereixen la nostra atenció. El problema és que no sempre ho sabem! Els museus són plens d'històries que ens sorprendrien o que fins i tot ens semblarien increïbles... i un públic ampli, jove, que potser no té encara el costum de visitar museus. En canvi, sí que té interès per conèixer i explorar. I el que és més important: compartir!

Des de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona hem unit el binomi curiositat i joves i hem produït 12 pòdcasts adreçats als joves i fets per joves a partir de les seves demandes d'interès i curiositats.

A través d'en Víctor i l'Ari, dos joves del territori, intentarem trobar resposta a preguntes tan quotidianes com: Podríem viure sense mar?, És dur ser jove?, Com es feien fotos quan no existien les fotos?, Sabem viure en pau?, És possible un fast food saludable i de km.0? o Es parla de sexe i sexualitat als museus? I la recerca de respostes és el que ens portarà a descobrir curiositats i anècdotes vinculades al ric patrimoni gironí, i de la mà dels professionals que treballen en els 26 museus de les comarques de Girona.

Amb el suport de Generalitat de Catalunya i Diputació de Girona.

Capítol 1: Dones i art: una història silenciada

Benvinguts a NO VAGIS ALS MUSEUS!, el pòdcast de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona. Quan fa, que les dones exhibeixen el seu art? Avui en Víctor l'Ari, els nostres locutors, s'ho pregunten i busquen respostes als museus. La trobaran de la mà de Joan Piña (Tresor de la Catedral de Girona), Gerard Cruset (Museu de la Mediterrània) i Carme Clusellas (Museu d’Art de Girona).

 

Capítol 2: Vells oficis d'un segle enrere

Com eren les feines de fa un segle? Eren durs els oficis de començaments del segle XX? Quin rol jugaven les dones en les diferents feines? Són algunes de les preguntes que ens fem al segon episodi de ‘No vagis als museus!’ Un cop més, les respostes les trobem als museus de les comarques de Girona. Hi anirem a parlar amb Carme Gilabert de l’Ecomuseu de la Farinera, a Castelló d’Empúries, on hi havia tres molins propietat del comte. També trucarem a Glòria Ñaco, del Museu de la Pesca de Palamós, que ens explicarà com ha canviat l’ofici al llarg del temps... i quines tradicions perviuen avui dia!

 

Capítol 3: I els museus... parlen de sexe?

El sexe, la sexualitat, és un aspecte important de les nostres vides. Si ens preguntessin les 5 coses que ens interessen més a la vida, el sexe estaria sens dubte a dalt del ‘rànquing’. Però la sexualitat no és només el sexe en si, sinó tot el que comporta a nivell organitzatiu a les societats: la família, la diversió, els tabús, el poder, la distribució de rols, fins i tot el joc! Així que avui, a No vagis als museus, volem parlar de sexe i sexualitat, i ho farem amb l’ajuda de dos museus i amb dues òptiques ben diferents: el Museu del Joguet de Figueres i el Tresor de la Catedral de Girona.

 

Capítol 4: Canvi climàtic i consciència ambiental

Estius cada cop més calorosos, sequera, pedregades mai vistes... el canvi climàtic es deixa notar i a comarques gironines tenim un repte afegit: combinar la necessitat del turisme amb el respecte per l’entorn. És sostenible, això? Es pot buscar un equilibri a tot plegat? Turisme i respecte mediambiental poden anar agafats de la mà? Un cop més, els museus ens ajudaran a trobar una resposta rigorosa i documentada. Parlarem amb Gerard Cruset, director del Museu de la Mediterrània, que a més acull el Centre d’Interpretació del Parc del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. I després preguntarem també a Georgina Gratacós, conservadora del Museu Darder de Banyoles i a Clara Bayarri, coordinadora dels Serveis Educatius dels Museus de Banyoles.

 

Capítol 5: Moviments migratoris: un fenomen recent?

Quant fa que hi ha moviments migratoris a Catalunya? Cinquanta anys? Un segle? Més de 500 anys? I si us diem que les migracions han estat una constant a les comarques gironines des de la prehistòria? Avui a ‘No vagis als museus’ ens preguntem per aquest fenomen i, com sempre, busquem les respostes als nostres museus. Començarem per Banyoles amb la idea de comprovar si ja al Neolític podíem parlar d’això que avui en diem “multiculturalitat”. Parlarem amb Clara Bayarri, coordinadora dels Serveis Educatius dels Museus de Banyoles, i Andrea Ferrer, conservadora del Museu Arqueològic de Banyoles. Conversarem també amb Quim Tremoleda, arqueòleg del jaciment d’Empúries, i finalment amb Sílvia Planas, directora del Museu d’Història de Girona. Ja us avancem que les respostes us sorprendran!

 

 

Capítol 6: El mar: identitat mediterrània

"Podries viure sense mar?", li pregunta en Víctor a l'Ari. I ella respon: "no, de cap manera!". I és que el mar és molt més que un acompanyant paisatgístic: és tot un element d'identitat cultural del Mediterrani, que com veurem ens uneix molt més del que ens separa. Avui a 'No vagis als museus' busquem els nostres referents marítims a través del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i del Museu de la Pesca de Palamós.

 

 

Capítol 7: Drets laborals a comarques de Girona

És dur trobar feina! Però també és dur aguantar segons quines condicions de treball. Encara avui és així, ja sigui per la mateixa duresa d'algunes feines o bé per les condicions a què determinades empreses sotmeten els seus treballadors i treballadores. Avui l'Ari i en Víctor es pregunten com eren de dures les feines d'abans i fins a quin punt estaven protegits els empleats de dècades o segles enrere. Per saber-ne les respostes, un cop més les busquen als museus: aquest cop anirem al Terracotta Museu, a la Bisbal, i l'Ecomuseu de la Farinera, a Castelló d'Empúries. Ens hi acompanyeu en aquest viatge?