No vagis als museus

Les Comarques de Girona atresoren milers d’històries i objectes que mereixen la nostra atenció. El problema és que no sempre ho sabem! Els museus són plens d'històries que ens sorprendrien o que fins i tot ens semblarien increïbles... i un públic ampli, jove, que potser no té encara el costum de visitar museus. En canvi, sí que té interès per conèixer i explorar. I el que és més important: compartir!

Des de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona hem unit el binomi curiositat i joves i hem produït 12 pòdcasts adreçats als joves i fets per joves a partir de les seves demandes d'interès i curiositats.

A través d'en Víctor i l'Ari, dos joves del territori, intentarem trobar resposta a preguntes tan quotidianes com: Podríem viure sense mar?, És dur ser jove?, Com es feien fotos quan no existien les fotos?, Sabem viure en pau?, És possible un fast food saludable i de km.0? o Es parla de sexe i sexualitat als museus? I la recerca de respostes és el que ens portarà a descobrir curiositats i anècdotes vinculades al ric patrimoni gironí, i de la mà dels professionals que treballen en els 26 museus de les comarques de Girona.

Amb el suport de Generalitat de Catalunya i Diputació de Girona.

Capítol 1: Dones i art: una història silenciada

Benvinguts a NO VAGIS ALS MUSEUS!, el pòdcast de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona. Quan fa, que les dones exhibeixen el seu art? Avui en Víctor l'Ari, els nostres locutors, s'ho pregunten i busquen respostes als museus. La trobaran de la mà de Joan Piña (Tresor de la Catedral de Girona), Gerard Cruset (Museu de la Mediterrània) i Carme Clusellas (Museu d’Art de Girona).

 

Capítol 2: Vells oficis d'un segle enrere

Com eren les feines de fa un segle? Eren durs els oficis de començaments del segle XX? Quin rol jugaven les dones en les diferents feines? Són algunes de les preguntes que ens fem al segon episodi de ‘No vagis als museus!’ Un cop més, les respostes les trobem als museus de les comarques de Girona. Hi anirem a parlar amb Carme Gilabert de l’Ecomuseu de la Farinera, a Castelló d’Empúries, on hi havia tres molins propietat del comte. També trucarem a Glòria Ñaco, del Museu de la Pesca de Palamós, que ens explicarà com ha canviat l’ofici al llarg del temps... i quines tradicions perviuen avui dia!

 

Capítol 3: I els museus... parlen de sexe?

El sexe, la sexualitat, és un aspecte important de les nostres vides. Si ens preguntessin les 5 coses que ens interessen més a la vida, el sexe estaria sens dubte a dalt del ‘rànquing’. Però la sexualitat no és només el sexe en si, sinó tot el que comporta a nivell organitzatiu a les societats: la família, la diversió, els tabús, el poder, la distribució de rols, fins i tot el joc! Així que avui, a No vagis als museus, volem parlar de sexe i sexualitat, i ho farem amb l’ajuda de dos museus i amb dues òptiques ben diferents: el Museu del Joguet de Figueres i el Tresor de la Catedral de Girona.

 

Capítol 4: Canvi climàtic i consciència ambiental

Estius cada cop més calorosos, sequera, pedregades mai vistes... el canvi climàtic es deixa notar i a comarques gironines tenim un repte afegit: combinar la necessitat del turisme amb el respecte per l’entorn. És sostenible, això? Es pot buscar un equilibri a tot plegat? Turisme i respecte mediambiental poden anar agafats de la mà? Un cop més, els museus ens ajudaran a trobar una resposta rigorosa i documentada. Parlarem amb Gerard Cruset, director del Museu de la Mediterrània, que a més acull el Centre d’Interpretació del Parc del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. I després preguntarem també a Georgina Gratacós, conservadora del Museu Darder de Banyoles i a Clara Bayarri, coordinadora dels Serveis Educatius dels Museus de Banyoles.

 

Capítol 5: Moviments migratoris: un fenomen recent?

Quant fa que hi ha moviments migratoris a Catalunya? Cinquanta anys? Un segle? Més de 500 anys? I si us diem que les migracions han estat una constant a les comarques gironines des de la prehistòria? Avui a ‘No vagis als museus’ ens preguntem per aquest fenomen i, com sempre, busquem les respostes als nostres museus. Començarem per Banyoles amb la idea de comprovar si ja al Neolític podíem parlar d’això que avui en diem “multiculturalitat”. Parlarem amb Clara Bayarri, coordinadora dels Serveis Educatius dels Museus de Banyoles, i Andrea Ferrer, conservadora del Museu Arqueològic de Banyoles. Conversarem també amb Quim Tremoleda, arqueòleg del jaciment d’Empúries, i finalment amb Sílvia Planas, directora del Museu d’Història de Girona. Ja us avancem que les respostes us sorprendran!

 

 

Capítol 6: El mar: identitat mediterrània

"Podries viure sense mar?", li pregunta en Víctor a l'Ari. I ella respon: "no, de cap manera!". I és que el mar és molt més que un acompanyant paisatgístic: és tot un element d'identitat cultural del Mediterrani, que com veurem ens uneix molt més del que ens separa. Avui a 'No vagis als museus' busquem els nostres referents marítims a través del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí i del Museu de la Pesca de Palamós.

 

 

Capítol 7: Drets laborals a comarques de Girona

És dur trobar feina! Però també és dur aguantar segons quines condicions de treball. Encara avui és així, ja sigui per la mateixa duresa d'algunes feines o bé per les condicions a què determinades empreses sotmeten els seus treballadors i treballadores. Avui l'Ari i en Víctor es pregunten com eren de dures les feines d'abans i fins a quin punt estaven protegits els empleats de dècades o segles enrere. Per saber-ne les respostes, un cop més les busquen als museus: aquest cop anirem al Terracotta Museu, a la Bisbal, i l'Ecomuseu de la Farinera, a Castelló d'Empúries. Ens hi acompanyeu en aquest viatge?

 

 

Capítol 8: És dur ser jove!

Feines precàries, dificultat per accedir a un pis digne... És dur ser jove!... O no? Avui l'Ari i en Víctor es plantegen aquesta qüestió des d'una perspectiva històrica. Perquè si avui les dificultats tenen a veure amb el progrés social o personal, al llarg de la història estava en joc la mateixa supervivència. Com sempre, busquem respostes als museus. En aquesta ocasió anem a parlar amb el Museu del Joguet de Figueres, el Museu del Suro de Palafrugell i el MAC Ullastret. Tres perspectives ben diferents per a una mateixa pregunta. Ens acompanyes a la nostra no-visita als museus?

 

 

Capítol 9: És possible un fast food saludable i de km. 0?

Ets d'hamburgueses o d'anxova? Llesca de pa o el tàper de la mama? Avui ens preguntem si és possible menjar bé, saludable i ràpid! Ah, i de quilòmetre zero! A les comarques de Girona en sabem (i molt) de menjar saludable i per llepar-se els dits! Per saber la resposta a les nostres preguntes, avui anem a visitar diferents museus: començarem pel Museu de l'Anxova i de la Sal a l'Escala; seguirem per l'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries i acabarem el recorregut al Museu de la Pesca de Palamós. Som-hi!

 

 

Capítol 10: Uns tant... i d'altres tan poc. Parlem de desigualtat

Com ens agrada pensar que tots som iguals! Davant la llei, a la feina, a casa... Però sabem que no sempre és ben bé així! L'Ari i en Víctor s'ho pregunten a partir d'una anècdota casual, gairebé una broma, que s'acaba convertint en reflexió gràcies als museus. Avui parlarem de desigualtats al llarg de la història i ho farem de la mà de Quim Tremoleda (MAC Empúries), Ramon Buixó (MAC Girona) i Eva Pasqual (Museu del Joguet de Figueres).

 

 

Capítol 11: Com es feien fotos... abans de les fotos?

Quantes fotos teniu al mòbil? Sou com l'Ari, que en té milers? O com en Víctor, que amb prou feines fa un parell de fotos per viatge? Fer fotos constantment significa documentar petits instants de les nostres vides, el que vol dir que generem una quantitat enorme de petits (o grans) arxius vitals. Això ens porta a preguntar-nos... I quins eren els precedents de les fotos? Com es feien les fotos abans que fossin el que ara són? Per a obtenir respostes, anem al Claustre de la Catedral de Girona, on el director del museu Tresor de la Catedral, Joan Piña, ens mostra els que podrien ser els primers 'selfies' de la història de Catalunya. Hi anirem també al Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols, on coneixerem (de la mà d'Emma Coll) els tallers de cianotípia i altres activitats i exposicions.

 

 

Capítol 12: Sabem viure en pau?

Ucraïna, Gaza... i les desenes de guerres que hi ha per diferents punts del món ens conviden a mirar enrere i comprovar... que hi ha encara més guerres, més conflictes, més batalles. Així que avui ens preguntem: els éssers humans, sabem viure en pau? L'Ari i en Víctor, aquest cop en companyia del Jan, s'ho pregunten sense acabar d'entendre ni com ni per què. Així que ens queda el millor recurs possible: anar als museus a preguntar als qui en saben! Coneixerem la història dels caps clavats d'Ullastret de la mà de Gabriel de Prado i també visitarem el Museu Etnogràfic de Ripoll, on conversarem amb Roser Vilardell. Dos punts de vista complementaris que ens aproximen una mica més a la naturalesa bèl·lica de la Humanitat.