23.04.2025
Aquest divendres 25 d’abril, a les 19:30 h, s’inaugura la mostra «Ponderosa» a l’Espai “La Peixera”, la sala d’exposicions del Terracotta Museu comissariada per l'Associació de Ceramistes de la Bisbal. Aquesta exposició mostrarà la diversitat de peces realitzades al taller la Ponderosa, actualment regentat per les ceramistes Isabel i Fabiola Alcalà, membres actuals d’una nissaga de ceramistes formada per almenys cinc generacions.
Aquesta nissaga, originària de Morón de la Frontera (Sevilla), es va establir a Corçà el 1976, en el moment que Antonio Alcalà Ahumada i Carmen Lozano Vallecillos varen fundar “Cerámica La Ponderosa”. Des de ben joves, els seus fills, l’Antonio, la Isabel i la Fabiola, ja varen mostrar interès per l’ofici i participaven activament en el dia a dia del taller familiar. Amb el traspàs de l’Antonio Alcalà Ahumada, l’any 2002, la següent generació va agafar el relleu a l’obrador.
En el 2005, el fill gran va deixar el taller i des de llavors les dues germanes han assumit plenament la responsabilitat de continuar el projecte. Avui dia, elles són les dues terrissaires que mantenen viu el llegat familiar, aportant la seva pròpia manera de treballar i la seva visió de l’ofici.
En una manufactura tradicionalment masculina, la Isabel i la Fabiola Alcalà reivindiquen amb orgull el paper de la dona en la ceràmica artesanal. Amb una mirada clara cap al futur, demostren que l’ofici no només és cosa d’homes, sinó que elles en són el present i el futur.
En aquesta mostra s’hi podran veure, principalment, les peces artístiques que les germanes Alcalà elaboren de forma artesana. Però l’exposició també és un homenatge al passat d’aquesta nissaga de terrissers, que va aterrar a la Bisbal ara fa gairebé cinquanta anys. Entre les obres exposades veurem peces úniques, realitzades, a més del seu germà i del seu pare, també pel seu avi.
Amb «Ponderosa» descobrirem una família de terrissers que fa gairebé mig segle que treballen perquè la tradició i l’artesania de la ceràmica de Bisbal sigui coneguda arreu per la gran qualitat de les seves peces.