El fITM de la Bisbal d’Empordà, fidel a la seva essència, presenta un cartell amb un ampli ventall estilístic

19.04.2023

Ska, sons caribenys, rumba, folk, cúmbia, pop, indie i hip-hop sonaran en l’11è fITM, de la Bisbal d’Empordà acrònim que respon al Festival Internacional del Terracotta Museu (i que anteriorment també va ser vàlid als Jardins de Torre Maria i al Teatre Mundial). Fidel a la seva essència, un any més oferirà una dotzena de propostes repartides en els quatre dimecres de juliol, quatre nits que aixopluguen un ampli ventall estilístic. I és que, tal com es demostra a cadascuna de les seves edicions, al fITM hi caben tots els gèneres, sempre des del prisma de donar veu a propostes emergents o que defugen els circuits mainstream, configurant un programa d’allò més eclèctic.

Cada nit tindrà un focus musical diferent, que s'iniciarà amb ska i sons caribenys, amb els nord-americans The Toasters, Les Testarudes i el col·lectiu de punxadiscos empordanès Espardenya Crew. La segona nit deixarà pas als sons d’arrel, amb els acordions de Carles Belda & Joan Garriga i també les atmosferes pirinenques d’Arnau Obiols, rematant la nit el DJ bisbalenc Diego Armando. La tercera vetllada reunirà la veu d’Alba Morena i la proposta d’indie-pop Filipin Yess, amb els Bankrobber Gang DJs tancant la nit. Finalment, el darrer dimecres, disbauxa crítica amb Joan Colomo i la Radiofórmula i hip-hop nostrat amb Extraño Weys, acabant amb PD Pubilla Hilton.

L’acte de presentació del cartell d'aquesta edició ha comptat amb la presència de l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès; el regidor de Cultura i del Terracotta Museu, Carles Puig; Marçal Lladó, del segell Bankrobber; i el membre de l’organització del fITM, Badreix Tarragó. El regidor Carles Puig ha celebrat el caràcter eclèctic i alternatiu de la proposta: «És un festival necessari en un marc d’estiu empordanès aplegat de propostes similars i massificades que només fan que apostar pels mateixos noms». D’altra banda, l’alcalde Enric Marquès ha posat en valor el fet de fer un «festival potent, que surt dels cànons clàssics en un marc com els exteriors del Terracotta Museu, que també té un tret diferencial i ens posa al mapa com a ciutat».

«Al fITM sempre hem apostat pel talent emergent, donant la primera oportunitat a artistes debutants que llavors han aconseguit forjar una carrera sòlida», ha explicat Marçal Lladó de Bankrobber. «Això s’ha notat especialment en l’aposta pel talent local jove, que sempre ha trobat el seu lloc en la programació del festival», ha afegit. «Pel que fa al risc, estem molt gelosos de la transversalitat de la nostra programació, on -malgrat el predomini del pop i les cançons- hi caben des de propostes punk fins al ska, el reggae o fins i tot la cúmbia», ha explicat Badreix Tarragó. «Amb una selecció d’artistes que defuig els tòpics habituals de cada gènere per descobrir sempre noves propostes sorprenents, propostes que s’ofereixen a un públic transversal tant pel que fa a edat i segmentació social, però sempre àvid de nous descobriments musicals», ha conclòs.

El Festival Internacional del Terracotta Museu (fITM) ha esdevingut una cita imprescindible de l’estiu a la Bisbal, i atrau públic de tot l'Empordà i les Comarques Gironines. Consolidat als exteriors del Terracotta Museu, referma l’aposta per programar als dimecres fent una apel·lació directa a la gent del territori i defugint dels caps de setmana farcits de propostes. Les varietats estilístiques convidaran a ser concerts ballables en els quals el públic podrà decidir si vol romandre assegut a les seves cadires, o bé ballant a peu d’escenari.

Un any més el festival tindrà servei de bar i sopars a la fresca. Les entrades ja es poden adquirir a través del web del festival (fitm.cat), amb l’opció d’un abonament que premia els espectadors fidels. A més, aquest abonament es pot adquirir per només 25 euros si es compra abans o durant la Diada de Sant Jordi.

Notícies