El Terracotta acull la inauguració i la cloenda del II Empordà Fang Cuit

09.08.2017

Enguany el Terracotta Museu tornarà a col·laborar a les jornades ceràmiques Empordà Fang Cuit. En aquesta segona edició hi haurà una major participació del museu, que esdevindrà l'espai d'inauguració, amb l'acollida dels alumnes i una xerrada a càrrec de Claudi Casanovas; i el de cloenda, amb una Nit d'Estiu al Terracotta carregada d'activitats.

L'Empordà Fang Cuit és un seminari dedicat exclusivament a la ceràmica, on hi poden participar professionals, aficionats o persones interessades en aquest material universal i ple de possibilitats. Una setmana per respirar, viure i conviure, aprendre, conèixer, i sobretot, gaudir amb la ceràmica. Enguany s'han programat cursos, presentacions, conferències, performances, demostracions, projeccions i concerts.

El dilluns 21 d’agost a les 18:30 h, el Terracotta Museu acollirà la inauguració del seminari. Els representants de les diferents entitats organitzadores donaran la benvinguda als participants.

 

A les 20h  tindrà lloc la presentació del llibre Claudi Casanovas Ceràmiques 1975 – 2015, publicat per Úrsula Llibres amb textos d'Eva Vàzquez i fotografies de Jordi Puig. En el llibre es revisen quaranta anys d'ofici d'un dels artistes ceramistes de major reconeixement internacional. L'acte serà a càrrec de Claudi Casanovas, que parlarà de la seva trajectòria personal, marcada per obres d'una gran monumentalitat, però sense perdre pel camí una poètica molt personal.

 

El divendres 25 d'agost a les 21 h començarà la Nit d'Estiu al Terracotta, una festa de cloenda del II Empordà Fang Cuit.

El museu s'omplirà d'activitats gratuïtes i obertes a tothom, amb propostes culturals i musicals: concerts, performances, dansa i espectacles. Una programació simultània amb diferents accions que començaran a l'exterior del museu, i continuarà en diferents espais de l'interior. Així doncs, es formarà un recorregut artístic i musical com no s'ha vist mai en el museu. Entre els espais on hi haurà espectacles trobem les dues sales d'audiovisuals, l'espai de la Col·lecció de Ceràmica Popular de la Generalitat de Catalunya, la terrassa del claustre d'entrada i tres dels quatre antics forns. En el pati hi haurà servei de menjars i beguda.

Una de les protagonistes principals de la nit serà la música, amb diferents actuacions i concerts. La guitarra flamenca de Gerard Serra acompanyarà una action painting a càrrec de l'artista bisbalenc Jordi Bofill; el cantautor Jordi Serradell, presentarà els temes del seu nou projecte musical; el col·lectiu Dj’s PAAXX, organitzadors del PULSE; i finalment el concert estrella de la nit amb la música electrònica i la veu de Miss Q.

També hi haurà lloc per altres disciplines artístiques com l'espectacle de dansa “Arut Lucse”, de la Carlota Carvajal; la performance audiovisual Hypnagogia; una instal·lació poético-audiovisual amb Yok o Lem. & T.S.O.; i un audiovisual de la Ginebra Raventós al voltant d'una acció ceràmica realitzada el 2016 al Terracotta, “Nit de Rakú: solstici d'estiu”.

Finalment, el reconegut ceramista gallec Toño Perez presentarà una peça de gran format. Una escultura elaborada i cuita en el pati del museu, on aixecarà un forn de més de dos metres d'altura durant les dues setmanes anteriors. A més, el ceramista bisbalenc Marcos Pacheco, director de l'Empordà Fang Cuit, mostrarà la seva perícia al torn.

 

Dj's PAAXX (música electrònica)
Format pels Dj’s XDJX i Pol Godet, PAAX és un clàssic de l'escena electrònica empordanesa. Encarregats de l'organització del festiva de música electrònica PULSE els seus directes són energia pura per no parar de ballar.

 

Jordi Serradell (música)
El jove cantautor de la Bisbal presentarà el temes del seu nou projecte musical i discogràfic en un dels escenaris més petits on ha actuat mai, un dels quatre forns del Terracotta. Els canvis i els passos que fan els músics durant la seva vida professional són sorprenents i de vegades magnífics, Jordi Serradell és un d'aquests casos on canvia les baquetes per la guitarra i del bombo i la caixa passa a la veu, una veu que no us deixarà indiferents.

 

 

Yok o Lem. & T.S.O. (instal·lació poètica-audiovisual)
Basant-nos en els elements, la terra, el foc, la transformació i l'alquímia es crearà una instal·lació on interaccionaran objectes, sons, imatges i accions, sempre des del prisma de la poesia.

 

 

Gerard Serra & Jordi Bofill (guitarra flamenca & live painting)
En aquesta ocasió Jordi Bofill (artista multidisciplinari bisbalenc) i Gerard Serra (guitarra clàssica i flamenc) ens presenten una Action Painting; una hora i mitja que constarà de música en viu, amb els temes propis de Gerard Serra i interpretacions d'altres compositors com Issac Albéniz, Francisco Tarrega, Daniel Fortea, Juan Martin, Canyizares i Paco de Lucía; mentre Jordi Bofill realitza en directe un mural per l'ocasió, a partir de terres i pigments ceràmics.

 

 

“Nit de Rakú: solstici d'estiu” Ginebra Raventós (audiovisual)
Reproducció de l'audiovisual de la Ginebra Raventós que mostra l'acció artística que l'Associació de Ceramistes La Bisbal va dur a terme el 29 de juny de 2016 al Terracotta Museu, amb motiu de la inauguració de l’exposició de Toño Pérez. Fou una nit de foc i rakú que podreu reviure o descobrir gràcies a aquest muntatge documental.

 

 

“Arut Lucse” Carlota Carvajal (dansa contemporània)
ARUT LUCSE és una performance de dansa que proposa la inversió del procés creatiu escultòric. Veurem com l'escultura en el cos de Carlota Carvajal prendrà vida, per després trencar-se i així retornar al seu origen material, en aquest las el fang. El públic tindrà una importància essencial durant el desenvolupament de la performance, la relació amb l'espectador serà molt propera i participativa.

 

 

Hypnagogia (performance audiovisual)
HYPNAGOGIA és el projecte desenvolupat per Carles López i Carolina Cabrerizo, els qui parteixen de la premissa d'“experiència hipnagògica” (aquest estat de trànsit entre la vigília i el somni en el qual es donen al·lucinacions auditives, visuals i tàctils) per generar en directe una deriva sonora i visual plena d'atmosferes i paisatges suggeridors, sons trencats i imatges hipnòtiques. Escenaris minimalistes, caòtics i plens de textures que ens arrosseguen a una dimensió onírica i poètica.

 

 

Escultura en gran format de Toño Pérez (ceràmica)
Nascut a Vigo l’any 1975, cursa els seus estudis a l’Escuela de Artes Aplicadas y Oficios de Vigo (Pontevedra), sota la tutela de Miguel Vázquez. La seva obra, tant les espectaculars peces de gran format com les petites peces que flirtegen amb nous propòsits ceràmics (veiem teteres que semblen haver-se format a tall de molècula, per exemple) ja ens varen encuriosir i fascinar en l'exposició temporal “Biomecànica”, que es va poder veure el 2016 al Terracotta Museu. En aquesta ocasió, torna per presentar-nos una de les seves peces de gran format, una escultura que elaborada i cuita en el pati del museu, on aixecarà un forn de més de dos metres d'altura durant les dues setmanes anteriors a la cloenda del II Empordà Fang Cuit.

 

 

Miss Q (performance musical)
Miss Q és l'alter-ego de Pia Nielsen: cantant, compositora i actriu danesa establerta a Barcelona. Acaba de publicar el seu tercer disc en solitari, Horum Memoriam. En la seva essència és un àlbum que homenatja als petits records i introdueix l'estil auto anomenat: electro-medieval. Ho ha produït ella mateixa i està editat pel seu propi segell recentment fundat, Sang Records. Aquesta nova referència se sumeixi al cabaret postmodern i a la malenconia urbana electrònica que va expressar en els seus dos àlbums anteriors, ...Introducing Lovely Miss Q (Tsunami Music, 2011) i Tirol (Reco-Head Records, 2014), tots dos produïts pel músic català Guillamino, l'enfant terrible de l'electrònica catalana més iconoclasta. El directe carismàtic de Miss Q es caracteritza per l'energia indomable que transmet i la comunicació amb el públic. Miss Q ha realitzat extenses gires per Espanya així com en la resta d'Europa.

 

 

 

Notícies