31.03.2025
Els "Dies Europeus de l'Artesania" és una iniciativa dedicada a promoure i difondre tota la riquesa dels oficis artesans i els seus valors fonamentals, com ara la creativitat, la tradició i la innovació. Una celebració que, com ja és habitual, coincidirà en el temps amb les jornades "Hola Ceràmica!", una proposta promoguda per l’Associació Espanyola de Ciutats de la Ceràmica, de la qual la Bisbal d'Empordà és membre.
Per aquesta nova edició, el Terracotta Museu ha programat dues activitats dedicades a la terrissa negra tradicional de la Bisbal i que també esdevindran un sentit homenatge a un dels obradors més emblemàtics de la ciutat, la Terrisseria Cornellà.
El divendres 4 d’abril, a les 19 h, hi haurà la presentació del projecte ARTIFACTA de l'Institut d'Arqueologia de la Universitat de Barcelona i en el qual està col·laborant el Terracotta Museu. Aquest projecte estudia la terrissa postmedieval d'obra negra a Catalunya des del segle XIV fins al XX. Els principals centres terrissers que s'estudien són els de Quart, la Bisbal d’Empordà i Verdú, però en aquesta presentació es parlarà principalment de l’Obrador Cornellà de la Bisbal. La xerrada serà a càrrec d’Esther Travé Allepuz, arqueòloga, doctora en Història Medieval, membre del Grup de Recerca en Arqueologia Medieval i Postmedieval de la Universitat de Barcelona i responsable d’ARTIFACTA.
El dissabte 5 d’abril, a les 11:30 h, hi haurà una visita guiada combinada en dos estais situats a pocs metres entre ells, el Museu i la Terrisseria Cornellà. L’activitat començarà en el Terracotta Museu, on es podrà accedir en algunes de les zones més privatives del museu, els seus espais de reserva, on s’explicaran peces i utensilis que formen part del fons de terrissa negra, juntament amb la seva història i les seves característiques principals. Tot seguit els assistents es traslladaran a la Terrisseria Cornellà, un dels espais més singulars i, alhora, desconeguts de la Bisbal, una terrisseria especialitzada en aquesta manufactura i situada just al davant del Museu. Can Cornellà va tancar el 1979 quan es va jubilar el seu últim descendent, Lluís Cornellà Font (1914-2009), l’últim representant de la seva nissaga de terrissers. Accedir en aquest espai excepcional és entrar en un diorama gegant que et trasllada a un altra època, inalterable al pas del temps.
Finalment, cal destacar que el diumenge se celebrarà una jornada de portes obertes en l’horari habitual del museu, de 10 a 14 h. Es podrà visitar gratuïtament l’exposició permanent del Museu, un espai on copsar la transcendència històrica i contemporània de la manufactura ceràmica a la Bisbal, explorant la variada producció de peces que s’han produït i la gran qualitat dels mestres ceramistes bisbalencs.