14DISSET

Carlets

Finalitzat
Del dv. 01.02.19 al dg. 07.04.19

Espai "La Peixera"

De l'1 de febrer al 7 d'abril de 2019

Inauguració: Divendres 1 de febrer a les 19:30h

Compartir

En Carlets s’ha dedicat tota la seva vida a remenar fang, des de quan era un nen i feia es-cultures amb el fang del carrer de davant de casa seva a la Molina (Cerdanya) fins ara, que el barreja amb pasta de paper i sulfats per donar-li unes propietats que facilitin els resultats estètics i formals que ell vol aconseguir. I ho fa apassionadament, amb un compromís, una implicació i una exigència totals. Es pot ben dir que en Carlets viu per la ceràmica.

Des del juny del 80, que va fer la seva primera exposició individual a Lleida, fins avui, les seves obres s’han pogut veure no només per tot Catalunya sinó també per alguns països de l’estranger com França, Àustria, Portugal o Itàlia, i ha obtingut diversos premis. Però ens equivocaríem totalment si presentéssim en Carlets com un artista orgullós i fatxenda del propi currículum i dels premis obtinguts. És tot el contrari. No li cau cap anell en reivindicar l’ofici menestral, l’artesà que pensa amb les mans i els materials, per contraposició amb aquesta mena d’artistes que estan de moda ara, que només treballen amb conceptes i entelèquies, molt fum i algun vídeo.

I en conseqüència amb aquesta noble manera de ser, a en Carlets li agrada compartir el que sap i treballar en grup. Compartint el que sap ha fet cursos, seminaris i cursets a tot arreu on l’han cridat i ha pogut anar. Des de fer de professor en un màster organitzat conjuntament per la Universitat de Barcelona i la prestigiosa escola francesa de Limoges, o impartir seminaris per Catalunya i l’estranger als quals acudeixen molts ceramistes experimentats, fins a ensenyar a controlar el torn a l’escola municipal més humil.

L’esperit de recerca i la inquietud formal que el caracteritza el va portar ja fa anys a sortir de l’espai de confort d’un estil propi ja consolidat, i a arriscar amb nous materials i noves tècniques en les seves ceràmiques: amb pasta de paper, sals i sulfats, i més recentment, en la transferència d’imatges sobre el material ceràmic.

Richard Sennett, el sociòleg nordamericà autor d’aquell magnífic llibre anomenat en la seva versió castellana «El artesano», ha deixat dit: La història ha traçat falses línies divisòries entre pràctica i teoria, tècnica i expressió, artesà i artista, productor i usuari; la societat moderna pateix aquesta herència històrica (...) «Artesania» designa un impuls humà durador i bàsic: el desig de fer bé una tasca, sense més.

Aquest impuls de què parla Sennett, aquesta exigència en fer bé una tasca, crec que defineix amb exactitud el tarannà d’en Carlets. Un artista/artesà, apassionat com pocs pel fang i el foc, dominat per un impuls humà durador i bàsic: el desig de fer bé una tasca, sense més, a qui cal agrair que ens vagi oferint de tant en tant la possibilitat d’admirar peces tant belles com les d’aquesta exposició.

Francesc Carbonell
PASSIÓ PEL FOC I EL FANG (Extracte)

 

Divendres
01
feb
 
 
Finalitzat
Dissabte
02
feb
 
 
Finalitzat
Diumenge
03
feb
 
 
Finalitzat
Dimarts
05
feb
 
 
Finalitzat
Dimecres
06
feb
 
 
Finalitzat