Ceràmica blava catalana de la Col·lecció Mascort

Peces seleccionades

Finalitzat
Del dv. 18.05.18 al dl. 31.12.18 | 13:50 h

Espai El Forn

Del 18 de maig al 31 de desembre de 2018

 

Inauguració: Divendres 18 de maig a les 19:30h

Compartir

A Catalunya, el color blau obtingut amb el mineral de cobalt (safre) es va utilitzar en la decoració de la producció de ceràmica des de la baixa edat mitjana i fins al segle XIX. Hi va destacar sobretot la ciutat de Barcelona, però també es va elaborar pisa blava a Lleida, Reus i altres centres menors com ara Vilafranca del Penedès, Tarragona i, segurament, Cervià i Girona.

Per obtenir el resultat desitjat calien dues cuites. A la primera es coïa la peça una vegada tornejada: era el que s'anomenava «bescuit». Després de cuites, les peces s'envernissaven submergint-les en una preparació a base d'òxids de plom i d'estany i, una vegada seques, se'ls aplicava la decoració directament sobre el vernís blanc quan encara era cru. En una segona cuita es coïa tot plegat: vernís i decoració. Aquest era el procediment en les produccions dels segles XVII a XIX.

Les peces triades en aquesta selecció mostren alguns exemplars de les produccions de Barcelona i Lleida: una magnífica gerra d’aiguamans, inspirada en les produccions de Savona (nord d’Itàlia), decorada amb un gran vaixell, una plata de la sèrie anomenada «de faixes o cintes», i peces destinades a ús farmacèutic (una orsa de la sèrie anomenada «de les puntilles», inspirada en la producció de la Reial Fàbrica de l'Alcora, i un pot d'apotecari que molt probablement pertanyia al convent de la Mercè de Barcelona). Les quatre peces daten del segle XVIII.

Es mostra així mateix una plata de la producció de Lleida, de la sèrie anomenada «de la panotxa» d'inspiració italiana, i un curiós platet «d'olives» o d'engany. Les peces daten de la segona meitat del segle XVII.

 

Divendres
18
mai
 
 
Finalitzat
Dissabte
19
mai
 
 
Finalitzat
Diumenge
20
mai
 
 
Finalitzat
Dimarts
22
mai
 
 
Finalitzat
Dimecres
23
mai
 
 
Finalitzat