COOP’ART

El Terracotta Museu i l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà participen en el projecte COOP'ART, que té com a objectiu fomentar una estratègia compartida d'innovació i desenvolupament sostenible de l'artesania. Ho fa gràcies a una subvenció concedida pel programa europeu de cooperació territorial POCTEFA (programa INTERREG V-A Espanya-França-Andorra). Un programa creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer entre els tres països, i en el qual es cofinancen econòmicament projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d'ambdós costats dels Pirineus.

El programa disposa de diferents eixos de treball. El projecte COOP’ART, concretament, s'inclou a l'Eix 3: «Promoure la protecció, la posada en valor, la utilització durable dels recursos locals», dins dels Objectius temàtics 6: «Conservar i protegir l'entorn i promoure l'eficàcia dels recursos» i 6C: «Conservar, protegir, afavorir i desenvolupar el patrimoni natural i cultural». Els objectius finals del projecte són:

 1. Impulsar una estratègia compartida d'innovació i desenvolupament sostenible de l'artesania artística
 2. Millorar el potencial artístic i econòmic de les empreses d'Artesanat d’Art
 3. Desenvolupar el patrimoni cultural i l'atractivitat turística dels territoris.

Els socis del projecte COOP'ART són catorze, set de francesos i set de catalans:

 1. Chambre régionale des métiers et de l'artisanat Occitanie (cap de files)
 2. CHAMBRES DE METIERS DES PYRENEES
 3. CHAMBRE DE MÉTIERS DE L'ARIEGE
 4. CHAMBRE DE METIERS DE LA HAUTE GARONNE
 5. CHAMBRE DE MÉTIERS HAUTES PYRENEES
 6. CHAMBRE DE METIERS PYRENEES ORIENTALES
 7. Commune de Martres Tolosane
 8. Ajuntament de La Bisbal d'Emporda
 9. Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal d'Empordà
 10. Associació Obrador Xisqueta
 11. Ajuntament de Sant Hilari Sacalm
 12. Diputació de Barcelona
 13. Consell Comarcal de la Selva
 14. Activa Prospect SL.

El projecte global puja a un cost total d'1.810.677 €, dels quals el programa POCTEFA en subvenciona el 65%. L'Ajuntament de la Bisbal pot  disposar de 414.766 € com a despeses elegibles, i el Patronat del Terracotta Museu de 102.500 € , cosa que comportarà un finançament europeu de 269.598 € per l'Ajuntament i de 66.625 € pel Terracotta Museu.

El projecte transfronterer preveu assolir els següents resultats tangibles:    

 • Estudi de mercat de l'artesanat d'art a banda i banda de la frontera.
 • Itinerari transfronterer dels oficis artesans (producte turístic final).
 • Lloc web transfronterer de promoció.
 • Xarxa d'equipaments amb relació als oficis artesans (que promoguin la cooperació).
 • Possibilitat per les empreses, de participar en les operacions comercials de l'altre costat (saló dels Arts i del Foc de Martres Tolosane, Artesanals del Comminges, fira de ceràmica de la Bisbal, etc.)
 • Producció i creació compartida, a partir de tallers organitzats en el marc del projecte. Formació a les empreses del sector en gestió de les empreses i posicionament comercial i turístic.
 • Hores d'assistència directa a les empreses d'ambdós costats de la frontera en creació de productes turístics a partir del producte artesanal i en promoció comercial.

Paral·lelament, el projecte preveu accions en l'àmbit local, pel que fa al Terracotta Museu s'adequaran determinats espais de l'equipament per tal d'acollir tallers experimentals i de formació, i reformar l'espai de botiga del museu com a punt d'inici d'una Ruta de la Ceràmica i de difusió del projecte, entre altres. Pel que fa a l'Ajuntament de la Bisbal, es podran finançar part de les obres dels exteriors del Terracotta, fer un estudi sobre models europeus de fires de ceràmica per tal de realitzar una nova proposta de fira de la ceràmica a la Bisbal de cara al 2020 i dissenyar un estand de la marca Ceràmica de la Bisbal (per assistir a fires nacionals i internacionals...). A la Bisbal el projecte compte amb el suport de l'Associació de Ceramistes.