Nova exposició amb peces procedents de la Col·lecció Mascort

11.08.2020

Coincidint amb els actes de la Festa Major, el proper dijous  13 d’agost, a les 19:30h, el Terracotta Museu inaugurarà l’exposició temporal, “Ceràmica daurada de la Col·lecció Mascort. Peces seleccionades”, fruit d’una col·laboració entre el museu i la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí. 

La ceràmica daurada o de reflexos metàl·lics és un tipus de decoració esmaltada amb efectes tornassolats produïts pels òxids metàl·lics aplicats sobre un esmalt ja cuit. Aquesta tècnica té el seu origen dins el món islàmic cap al segle IX a l’actual Iraq, i es va estendre per la Península Ibèrica per Al-Àndalus, al segle XI, fins a València, Catalunya i Aragó.

L'esplendor de la ceràmica de reflex daurat es produeix durant els segles XIII a XV a Al-Àndalus. En aquest moment s'arriba al domini de la tècnica i les peces eren molt valorades tant a la Península Ibèrica com a la resta d'Europa. Al segle XIV el centre de producció més important serà Manises i/o Paterna, a prop de València. L’ornamentació de les peces ceràmiques és recarregada i geomètrica, elements propis de l'art musulmà, però també molts elements d’influència cristiana, com la figuració, l’heràldica i l’ornamentació vegetal.

La col·lecció Mascort conserva en el seu fons un conjunt de més de 300 peces de ceràmica daurada, de les quals en podrem veure una acurada selecció de diferents peces elaborades entre els segles XII i XVII en diferents punts de la península, la major part a Paterna i/o Manises, però també de Reus,  Barcelona, Murcia i Muel, així com també una rajola en forma d’estrella, de Kashan (Iran).

L’acte inaugural es complementarà amb una conferència sobre el tema, a càrrec de l’historiador i ceramòleg Josep Antoni Cerdà i Mellado. El conferenciant és un gran especialista en aquest material, havent publicat l’any 2011 “La loza dorada de la Colección Mascort”, un catàleg editat amb motiu d’una exposició organitzada per la mateixa entitat.

L’exposició s’ubicarà a l’Espai “El Forn”, un dels espais expositius més singulars del museu. Un dels antics forns de la fàbrica de la Terracotta que ha passat a ser una sala ideal per albergar exposicions de petit format, l’espai consta d’uns 15 m² i està pensat per exposar peces ceràmiques molt escollides procedents de col·leccions tant públiques com privades.

Notícies