Dos dies d'activitats amb el Dia i la Nit dels Museus

04.05.2018

Un any més el Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà se suma a la celebració del Dia Internacional dels Museus, una efemèride que se celebra cada 18 de maig. Les activitats que s’han preparat es repartiran entre el mateix divendres dia 18 i el dissabte 19 de maig, data escollida per celebrar la Nit dels Museus.

A les 19:30h s’inaugurarà l’exposició temporal, Ceràmica blava catalana de la Col·lecció Mascort. Peces seleccionades, fruït d’una col·laboració entre el museu i la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí. L’acte es complementarà amb una conferència sobre la ceràmica blava catalana entre el segle XIV i el XIX, a càrrec de l’historiador i ceramòleg Josep Antoni Cerdà i Mellado. El conferenciant és un gran especialista en aquest material, havent publicat l’any 2012 “La loza catalana de la Colección Mascort”, un llibre editat per la mateixa Fundació Mascort.

El dissabte 19 de maig a les 20h s’inaugurarà la nova exposició temporal de l’Espai "La Peixera", un espai expositiu del Terracotta Museu destinat a la reflexió, investigació i difusió de la ceràmica. L’espai està pensat per a poder acollir una programació dinàmica d’exposicions temporals que sota el comissariat de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal i la producció del Terracotta Museu, mostri i impulsi la ceràmica de creació contemporània. L’exposició que obrirà aquest nou espai porta per títol “tzu”, i és una selecció de porcellanes de la ceramista Patricia Varea Milan. La mostra es podrà visitar des del 19 de maig fins a l’1 de juliol.

Finalment, a les 21:30h hi haurà la part més festiva de la celebració. Es realitzarà l’espectacular muntatge Rakú Jam Session, una intervenció de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal que combina el foc, la ceràmica, l’art i la música. Els assistents pintaran una peça que serà cuita al moment amb la tècnica del rakú. La proposta es complementarà amb la música del grup d’ska i rock mestís Despit. El grup de Torroella de Montgrí, format per joves músics del Baix Empordà, es defineixen com música i energia. Amb un directe molt potent i festiu seran el complement ideal per la Nit dels Museus al Terracotta.

El rakú és una antiga tècnica ceràmica japonesa, la seva pràctica es remunta a mitjans del s. XVI i fou molt utilitzada per realitzar les peces que s’utilitzaven per la cerimònia del té. Els participants descobriran el rakú amb l’experimentació, aplicaran els esmalts sobre una peça que els mestres ceramistes col·locaran al forn. Un cop l’esmalt s’hagi fos, l’extrauran incandescent per introduir-la en un recipient amb serradures. Finalment es dipositarà en aigua per a refredar-la a gran velocitat, donant a la peça la característica aparença metal·litzada d’aquesta tècnica de cocció.

18 de maig
Dia Internacional dels Museus

Portes obertes
De 10 a 13h i de 16 a 19h

19:30h
Inauguració de l’exposició temporal
Ceràmica blava catalana de la Col·lecció Mascort. Peces seleccionades
Espai El Forn

Conferència
La ceràmica blava catalana. Dels segles XIV al XIX
A càrrec de l’historiador i ceramòleg Josep Antoni Cerdà i Mellado

19 de maig
Nit dels Museus

Portes obertes
De 20 a 24h

20:00h
Inauguració de l’exposició temporal
“tzu”. Porcellanes de Patricia Varea Milan
Espai "La Peixera"

21:30h
3ª Rakú Jam Session
Pinteu la vostra peça de ceràmica per coure-la amb la tècnica del Rakú
A càrrec de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal

22:00h
Concert de Despit
Ska i rock mestís

 
 
 

 

 
 
 

Notícies