Filtres d’aigua de ceràmica negra. De Fonteta a l’Equador

13.07.2017

Aquest divendres 21 de juliol a les 20h, el Terracotta Museu presentarà l'experiència "Filtres d’aigua de ceràmica negra. De Fonteta a l’Equador", un acte a càrrec del terrisser Josep Matés i la doctora en biologia Laura Guerrero. La presentació tindrà lloc a l'Espai Cornellà i estarà presidida pels alcaldes de la Bisbal d'Empordà i Forallac, Lluís Sais i Puigdemont i Josep Sala i Leal, respectivament.

Des del 2010 els dos professionals dels seus respectius àmbits han estat treballant en perfeccionar els filtres d’aigua ceràmics a través de la cocció de la terrissa negra. A principis d’enguany varen viatjar a la província de Pichincha, Equador, per tal transferir el coneixement d’aquesta nova tecnologia de purificació d'aigua. Una tecnologia de baix cost, eficaç i sostenible. En Josep i la Laura ens explicaran en primera persona la seva experiència.

Els filtres d'aigua ceràmics són una tecnologia de purificació d'aigua de baix cost que pot produir-se localment. Actualment hi ha més de 40 fàbriques al món que produeixen aquests filtres en països on hi ha un baix accés a l'aigua potable. L'eficiència d'aquests filtres és bona per bacteris i protozous causants de diarrea, però són incapaços d'eliminar els diminuts virus de l'aigua.

Gràcies a recerca i la col·laboració entre la Universitat de Barcelona i el ceramista s’ha trobat una manera senzilla de millorar aquests filtres a través de la tècnica tradicional de la ceràmica negra i la incorporació de diferents materials. Aquest 2017 aquesta tecnologia ha pogut arribar fins a l’Equador gràcies a una campanya de micromecenatge que va recaptar més de 4.000 €.

Josep Matés, ceramista català amb una experiència de més de 25 anys en el món de la ceràmica artesanal i expert en construcció de forns. Ell va ser qui va proposar experimentar amb la ceràmica negra durant el procés de recerca i ell mateix va portar aquesta tecnologia a l'Equador.

Laura Guerrero, doctora en microbiologia ambiental i biotecnologia per la Universitat de Barcelona. El seu treball de tesi ha estat enfocat a la millora d'aquesta tecnologia de purificació d'aigua. Aquesta biòloga ha treballat prèviament en altres contextos similars (Haití, Txad, Sudan del Sud) i ara treballa a Quito, Equador on impulsa la investigació en aquest camp aplicat.

 

Notícies