La Terracotta Biennal inclourà una trentena d’activitats per potenciar la Bisbal com a referent de la ceràmica

06/10/2020

Exposicions, demostracions, conferències, workshops, visites guiades, gastronomia, performances, cuites i, fins i tot, una bicicletada per les xemeneies de la Bisbal d’Empordà.  L’Ajuntament de la Bisbal, l’Associació de Ceramistes del municipi i el Terracotta Museu ultimen detalls per la primera edició de la Terracotta Biennal, que serà els propers dies 16, 17 i 18 d’octubre i inclourà prop d’una trentena d’activitats. Avui ha tingut lloc la roda de premsa al Terracotta Museu, amb la presència de l’alcalde Enric Marquès, Joan Vilaclara (president de l’Associació de Ceramistes), Joan Raventós (vicepresident de l’Associació de Ceramistes i responsable de la programació 3D del Terracotta Biennal), Xavier Rocas (director del Terracotta Museu) i Daniel Sabater (tècnic de l’Àrea de Promoció Econòmica i Desenvolupament). La proposta vol ser un esdeveniment cultural, artístic, artesanal i expositiu de la ceràmica i aquest matí s’han presentat tots els detalls de la programació que configura la primera edició d’un esdeveniment que vol esdevenir multidisciplinar, parlant del passat, del present i, sobretot, del futur del sector. «La Terracotta Biennal ha de servir per seguir posant la ceràmica al dia, alhora que el municipi segueix apostant pel sector», han explicat l’alcalde de la Bisbal, Enric Marquès. «La proposta és un exemple del treball conjunt amb múltiples agents: des de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal, a la Unió de Comerciants, amb el Terracotta Museu i el propi consistori», ha afegit Marquès.

Tal com ja es va avançar al febrer passat, l’eix temàtic de la primera edició de la Terracotta Biennal girarà al voltant de la ceràmica 3D: l’esdeveniment neix amb el ferm propòsit d’interconnectar el hub creatiu del sector ceràmic català. La presència de la impressió de ceràmica 3D i la seva aplicació industrial no és tan generalitzada com les tecnologies plàstiques o, fins i tot, metàl·liques, i el futur d’aquesta aplicació a la disciplina es preveu prometedor. L’objectiu de l’eix temàtic és mostrar les possibilitats i el valor que poden aportar les tecnologies de fabricació additiva (impressió 3D, entre d’altres) als productes dels artesans vinculats al sector de la ceràmica. Tot, amb la finalitat de marcar estratègies de futur de la ceràmica, valorant sempre el bagatge històric de la ceràmica de la Bisbal, i que l'actual sector ceràmic investigui, s'actualitzi i estigui amb contacte amb el mercat internacional per poder oferir productes de qualitat i amb més valor afegit. «Tal com succeeix amb qualsevol tipus de materials, actualment existeix un ampli ventall de mètodes d'impressió 3D de ceràmica», ha declarat Joan Raventós, responsable de la programació 3D de l’esdeveniment i vicepresident de l’Associació de Ceramistes. «Les sinergies del treball previ han despertat un gran interès i diria que hem creat la primera comunitat 3D en argila del món», ha afegit Raventós.

Programació a part, un dels punts destacats del Terracotta Biennal serà l’espai expositor que s’ubicarà als exteriors del Terracotta Museu. Destinat als professionals del sector de la ceràmica i a les institucions vinculades, inclourà més d’una trentena d’expositors que mostraran peces de producció pròpia, remarcant la qualitat i l'ànima exclusiva de cada productor, d’altres parts de Catalunya i del sud de França. L’espai vol servir per fomentar la connexió amb altres sectors, alhora que esdevé un espai de venda per crear sinergies i fer nous contactes.

També cal fer esment de la Gastro Biennal: la Unió de Comerciants de la Bisbal aprofitarà l’esdeveniment per oferir a visitants i expositors la possibilitat de tastar el productes d’alimentació locals. Així, presentaran una proposta per donar a conèixer la gastronomia de qualitat que hi ha a la Bisbal: des d’un senzill cafè fins a un menú diari. Els exteriors del Terracotta Museu inclouran tres espais diferenciats: GastroBiennal Cafè, GastroBiennal Shop i GastroBiennal Relax. 

I és que el Terracotta Biennal vol que la Bisbal es faci seva la proposta i que el gran públic quedi seduït per viure una proposta experiencial, d’entreteniment i que generi un vincle que faci sentir partícip. És per això que anirà més enllà i les Voltes acolliran una exposició fotogràfica creada amb la col·laboració de fotògrafs professionals i amateurs que han cedit les seves fotos per a l’ocasió. Dins d’aquest projecte, també es vol fer que la Bisbal Ceràmica respiri un ambient festiu a tota la Vila de la Bisbal i per això es proposa aquesta mostra de fotografies a l’icònica avinguda bisbalenca, des de la tardor fins passat Nadal. «Es essencial vincular la Biennal amb la ciutat i creiem que, amb aquesta exposició, la ciutat se la farà seva», ha explicat Joan Vilaclara, president de l’Associació de Ceramistes de la Bisbal d'Empordà. 

Terracotta Biennal neix com un esdeveniment cultural, artístic, artesanal i expositiu de la ceràmica. La Bisbal d'Empordà, capital de la ceràmica, organitza aquest nou format d’esdeveniment amb l’objectiu de mostrar arreu l'art de la ceràmica. L'esdeveniment pretén aglutinar la diversitat de la ceràmica i dels seus interessos i es presenta com una proposta per atraure galeristes, col·leccionistes i entusiastes de la ceràmica, així com també el públic general. La proposta vol consolidar-se com a punt de trobada emmarcat en el món la ceràmica: un espai networking per reunir-se, gaudir, i tractar la disciplina aplicada en diverses assignatures, com la jardineria, escultura, disseny o arquitectura, entre moltes altres. La biennal vol mostrar la ceràmica actual com el fil conductor d’una història compartida d’un municipi que té una identitat pròpia i que arriba a l’actualitat amb ambició, amb projecció, amb esperit de capitalitat de la ceràmica, sense deixar de banda els orígens: un equilibri harmònic entre tradició i innovació. La iniciativa vol disposar de personalitat pròpia, amb una proposta multidisciplinària i innovadora que vol satisfer les expectatives dels participants: un element fonamental per tal que es diferenciï d’altres esdeveniments.


Projecte COOP’ART: en el marc del POCTEFA
Terracotta Biennal arriba com una acció dissenyada dins el projecte COOP’ART, del qual en forma part l’Ajuntament de la Bisbal d’Empordà, i el Terracotta Museu, juntament amb altres 12 socis i que s’emmarca dins el programa europeu POCTEFA de cooperació territorial. Aquesta acció té el suport de l’Associació de Ceramistes. 

COOP’ART (EFA219/16) és un projecte desenvolupat per diferents socis catalans i francesos per a fomentar una estratègia compartida d’innovació i desenvolupament sostenible de l’artesania en el marc del programa europeu POCTEFA de cooperació territorial creat per a fomentar el desenvolupament sostenible del territori transfronterer entre aquests tres països, i en el qual es cofinancen econòmicament projectes de cooperació transfronterera dissenyats i gestionats per actors d'ambdós costats dels Pirineus. Així doncs, la participació dels artesans ceramistes a la biennal serà una realitat amb l’objectiu de fomentar i impulsar intercanvis transfronterers.

El projecte ha sigut cofinançat al 65% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través del Programa Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). L’objectiu del POCTEFA és reforçar la integració econòmica i social de la zona fronterera Espanya-França-Andorra. La seva ajuda es concentra en el desenvolupament d’activitats econòmiques, socials i mediambientals transfrontereres a través d’estratègies conjuntes a favor del desenvolupament territorial sostenible.

Notícies

El Terracotta Museu participa a l’Art & Gavarres 2020

27/10/2020

Ja es pot visitar la instal·lació de l’artista visual Albert Gusi (Castellbisbal, 1970) a l’interior d’un dels antics forns del Terracotta Museu. Es tracta d’una obra que forma part de la tercera edició del Art & Gavarres, el Festival Internacional de Land Art. El projecte, que porta per títol “El test té un tap i el fum és pes”, inicialment s’havia d’instal·lar en una de les dues xemeneies del museu però finalment s’ha adaptat per l’espai actual, on es podrà...

Valoració molt positiva de la primera edició de la Terracotta Biennal, tot i les circumstàncies adverses

19/10/2020

Les noves mesures establertes per la Generalitat de Catalunya per tal controlar els brots de Covid-19 no han impedit que la primera edició de la Terracotta Biennal, malgrat l’adaptació i les circumstàncies difícils, se n’ha fet una valoració molt positiva. Les noves mesures per a la prevenció del coronavirus especificaven la suspensió de fires comercials i no es va poder celebrar l’espai expositor fira-mercat i exposició d’un total de 34 artesans ceramistes. Tot i...

Se suspèn l'espai firal de la Terracotta Biennal i es mantenen la major part d’activitats culturals

15/10/2020

Les noves mesures establertes per la Generalitat de Catalunya per tal controlar els brots de Covid-19 especifiquen la suspensió de fires comercials, cosa que implica que la fira-mercat i exposició dels artesans ceramistes que havia d’incloure la Terracotta Biennal no es podrà celebrar. Des de l’organització s’ha contactat amb tots els 34 expositors per informar-los de la nova situació: molts d’ells provenien del sud de França, ja que la Biennal forma part d’un projecte europeu...

Presentació dels nous catàlegs del Terracotta Museu

14/10/2020

El diumenge 18 d’octubre a les 12:00h, dins de la programació de la Terracotta Biennal, es presentaran els volums set i vuit de la col·lecció Catàlegs del Terracotta Museu: “Muntanyes, mars i jardins tancats” de Maria Bofill i “Ordenant el caos” de Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal, respectivament. Inicialment la presentació del setè volum de la col·lecció havia de tenir lloc a meitats del mes de juliol d’enguany, però es va haver de posposar atenent a les mesures...

Nova exposició de la Peixera: 'Ceràmica XYZ', emmarcada dins de la Terracotta Biennal

12/10/2020

Durant la Terracotta Biennal dels dies 16, 17 i 18 d'octubre s’inaugurarà la nova exposició temporal de l’espai "La Peixera", una mostra creada especialment per aquest nou esdeveniment cultural, artístic, artesanal i expositiu de la ceràmica. La primera edició de la Biennal tindrà la impressió 3D ceràmica com a eix central del debat, les ponències i les experiències compartides donen cita a investigadors i creadors. És per aquest motiu que l’exposició “Ceràmica XYZ”,...

Cinquena edició de l’exposició col·lectiva 'Ceràmica Viva'

09/10/2020

Per cinquè any consecutiu l’Associació de Ceramistes de la Bisbal i el Terracotta Museu organitzen l’exposició “Ceràmica Viva”, una mostra de caràcter anual situada a l’espai “Actualitat” del Museu. Tal com reflecteix el seu nom, aquest espai està dedicat de manera monogràfica a l'actualitat de la ceràmica artística i decorativa de la Bisbal i rodalies. Aquest any s’ha volgut fer coincidir la renovació d’aquest espai amb la primera edició de la Terracotta Biennal,...

Gairebé cinc mil persones han visitat l’exposició de ceràmica de Jordi Cuixart

05/10/2020

Des de que es va inaugurar, el passat 1 de desembre de 2019, un total de 4.961 persones han visitat l’exposició de ceràmica “Jordi Cuixart. Des de Lledoners” instal·lada a l’interior d’un dels forns de llenya del Terracotta Museu. Aquesta exposició de peces de Jordi Cuixart, organitzada per Òmnium Cultural Baix Empordà amb la col·laboració del Museu, inicialment estava programada fins al 26 de gener, però l’èxit de públic que es va reflectir des del primer dia –a...

Subvenció de la Diputació de Girona per renovar una part del programari de gestió del museu

22/09/2020

En el marc de la convocatòria de les subvencions a museus i col·leccions de les comarques gironines per finançar i facilitar l'accés a equipaments i actuacions relacionades amb les noves tecnologies d'aquest 2020, l'Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Benestar de la Diputació de Girona ha concedit una subvenció per un import de 1.034,48 € al Terracotta Museu de Ceràmica de la Bisbal. Aquesta subvenció ha servit per ajudar a implementar el programari Euromus per a la...

La rehabilitació del Terracotta Museu és finalista dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2020

18/09/2020

La rehabilitació del Terracotta Museu de la Bisbal d’Empordà és un dels projectes seleccionat pel jurat dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2020, que n’ha seleccionat un total de 22 dels 57 que es van presentar a la 23a edició dels guardons, organitzats des del 1997 per la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC). L’actuació a l’equipament bisbalenc, dutes a terme per Escribà-Nadal arquitectes, és una de la dotzena de...

'Cicles', de Maria Bosch, a l'Espai 'La Peixera'

19/08/2020

Maria Bosch (Sabadell, 1965) gaudeix d’una llarga i reconeguda trajectòria artística com a ceramista. Ha realitzat estades artístiques i exposicions arreu de Catalunya, però també en països tan diversos com Espanya, França, Suïssa, Alemanya, Finlàndia, Indonèsia, Estats Units o Rússia, per anomenar-ne només uns quants. La seva obra ha estat guardonada en diferents ocasions: el Premi “Ciutat d’Esplugues” del 2002 (12ª Biennal Internacional de Ceràmica d’Esplugues), el...

Nova exposició amb peces procedents de la Col·lecció Mascort

11/08/2020

Coincidint amb els actes de la Festa Major, el proper dijous  13 d’agost, a les 19:30h, el Terracotta Museu inaugurarà l’exposició temporal, “Ceràmica daurada de la Col·lecció Mascort. Peces seleccionades”, fruït d’una col·laboració entre el museu i la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí.  La ceràmica daurada o de reflexos metàl·lics és un tipus de decoració esmaltada amb efectes tornassolats produïts pels òxids metàl·lics aplicats sobre un esmalt ja cuit....

Jordi Marcet i Rosa Vila-Abadal exposen al Terracotta Museu

30/07/2020

En la seva voluntat de promoure la ceràmica d’art, darrerament el Terracotta Museu ha produït exposicions d’alguns dels ceramistes contemporanis més destacats del país. Artistes que han trobat la seva forma d’expressió en la terra cuita, i amb una carrera professional llargament aplaudida i consolidada, i on ara se’n afegeixen dos més; la parella de creadors formada per Jordi Marcet (1949, Barcelona) i Rosa Vila-Abadal (1950, Barcelona). Des dels seus inicis en el món de...

Posposada la presentació del catàleg de l’exposició de Maria Bofill

17/07/2020

Donades les noves mesures restrictives que el Govern de la Generalitat ha recomanat per prevenir el nou rebrot de Covid-19 a Barcelona i en tota la seva àrea metropolitana, el Terracotta Museu de Ceràmica es veu obligat a suspendre la presentació del catàleg de l’exposició de la ceramista Maria Bofill “Muntanyes, mars i jardins tancats”, que havia de tenir lloc aquesta mateixa tarda, a les 19:30h. Atès que l’artista i els presentadors del catàleg (la ceramista Madola  i...

Presentem el catàleg de l'exposició 'Muntanyes, mars i jardins tancats', de Maria Bofill

15/07/2020

El divendres 17 de juliol, a les 19:30h, es presentarà el catàleg “Muntanyes, mars i jardins tancats”, dedicat a l’exposició temporal de la ceramista Maria Bofill, que servirà per acomiadar aquesta mostra que des de l’1 de març es troba instal·lada a la Sala d’Exposicions Temporals del Museu. Tot i que inicialment havia de finalitzar el 21 de juny, degut a la pandèmia, s’ha prorrogat fins al proper 26 de juliol. La presentació, que es realitzarà respectant totes les mesures...

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més informació
ACCEPTAR